Fröökynöiden osallistuminen YMCA Europe 2008 -festivaaliin

(takaisin matkoihin)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FRÖÖKYNÄT FESTIVAALEILLA PRAHASSA

Nuorisokuoron juhlavuoden ulkomaanmatka suuntautui elokuun alussa Tšekin pääkaupunkiin. Tänä vuonna 20 vuotta täyttävä kuoro pääsi esiintymään ja osallistumaan festivaaleille sekä tutustumaan Prahan nähtävyyksiin.

Prahassa järjestettiin viiden päivän mittainen kansainvälinen YMCA Europe 2008 -festivaali, jossa oli osallistujia Euroopan maista ja Amerikasta. Yhteensä nuoria ja heidän huoltajiaan oli paikalla noin 6000 henkilöä. Oulusta mukana oli Nuorisokuoro Oulun Fröökynöiden lisäksi Ynnin Pojat. Kuorot matkustivat yhdessä, majoittuivat samaan hostelliin ja muutenkin tekivät luontevaa yhteistyötä reissun onnistumiseksi. Erityiskiitos pojille, jotka avustivat tyttöjen esiintymisissä. Fröökynöitä oli matkassa 23 tyttöä. Matkanjohtajana toimi Heikki Saajoranta, ja huoltajina Paula Kuivas, Rauno Varonen ja Anna Tilvis.

ISOLLA LAVALLA

Viikon aikana tytöt esiintyivät kolme kertaa. Pääesiintyminen oli toisen festivaalipäivän iltana kello 22.00 keskuslavalla. Tytöillä oli 40 minuutin osuus Klassinen ilta -ohjelmassa. Esiintyminen oli haastavaa, sillä viereisillä lavoilla pauhasi rock niin kovaa, ettei kuoro juuri kuullut omaa ääntään. Mutta olihan se ainutlaatuinen elämys päästä laulamaan pimeässä yössä, isolla lavalla kohdevalojen loisteessa ja vielä ison näyttötaulun toistaessa kuoron esiintymistä. Rytmikäs ja tarttuva Oi dai -laulu nousi ohjelmiston iskevimmäksi kappaleeksi tässä ja kaikissa muissakin esiintymisissä.

Toinen esiintyminen oli samalla lavalla seuraavan päivän iltana. Ote oli nyt rennompi, ja 15 minuutin mittaiseen esiintymiseen oli valittu kepeämpiä lauluja, jotka saivat helposti syttyvän yleisön mukaan taputtamaan. Kolmannen kerran kuoro pääsi lavalle kaupungin eräällä aukiolla järjestetyssä tapahtumassa. Omien esiintymisten lisäksi kävimme kuuntelemassa ja kannustamassa Ynnin Poikien esiintymisissä. Myös muut suomalaiset kerääntyivät kuuntelemaan kuorojamme.

OMATOIMISTA OSALLISTUMISTA

Suomesta mukana oli 300 NMKY:läistä osallistujaa. Esiintymisten lisäksi päivystimme yhden helteisen päivän Suomen esittelyteltalla. Pääkäytävän varrella oli runsaasti eri maiden telttoja, joissa kukin esitteli oman maansa toimintaa. Päivystyksen aikana tytöille varmasti selvisi liikkeen kansainvälinen luonne. Kyselijöitä ja tutustujia riitti, ja tytöt saivat viritellä englannin taitojaan. Vetovoimatekijäksi olimme varanneet salmiakkia, tervapastilleja, pinssejä ja kyniä, jotka kaikki olivat hyvin haluttuja.

Joka päivä vietimme osan ajasta festivaalialueella, jossa ohjelmatarjonta oli runsasta. Siellä oli musiikki- ja tanssiesityksiä kolmella päälavalla, työpajoja, toimintatelttoja, partiolaisten alue sekä omana alueenaan urheilu ja pelaaminen. Toiminnan lähtökohtana näytti olevan oma aktiivisuus ja omatoiminen hakeutuminen tarjolla oleviin aktiviteetteihin. Festivaalin henki huipentui onnistuneeseen perjantai-illan päättäjäiskonserttiin.

Tapahtuman antina saatiin kokemusta esiintymisestä isolla lavalla sekä äänentoisto- ja valotekniikan mukana olosta. Nyt tiedämme, että kuoro kuuluu Ynniin, ja Ynni on osa laajaa kansainvälistä YMCA-liikkettä. Sen puitteissa on mahdollista yhteistyö ja monenlainen kansainvälinen toiminta. Saimme esimerkiksi raapaisun verran tietoa kansainvälisestä Ten Sing -kuorotoiminnasta. Eri maiden Ten Sing kuoroja oli esiintymässä runsaasti.

NÄHTÄVYYKSIÄ

Matkapäiviämme höystivät Prahan nähtävyydet ja historia. Kaarlen siltaa ja Raatihuoneen kelloa ei voi jättää väliin, mutta niiden lisäksi kävimme Linnan alueella ja Petrinin kukkulalla. Antoisaa oli, että opimme sujuvasti käyttämään metroa ja raitiovanuja, joihin pääsimme ilmaiseksi festivaalirannekkeella. Eräänä kuumana päivänä jaksamistamme helpotti kummasti laulaminen metrossa ja saamamme kiitokset kirkossa tapahtuneesta spontaanista esiintymisestä. Eikä varmasti kovin moni voi sanoa laulaneensa 'Ave Marian' Pyhän Vituksen katedraalin valtavan goottilaisen holvin alla.

Pimeässä sirittävät sirkat, metro, I. P. Pavlovan asema, Chodovin ostoskeskus, paahteinen nousu Linnaan ja jopa hostelli. Siinä muutamia kiinnekohtia, jotka varmasti virittävät matkalaisten mieleen mukavia muistoja tältä matkalta.

teksti: Anna Tilvis

Takaisin sivun alkuun