Beatboxausta ja smurffiengeleitä –

Oulun Fröökynät Nuorten Kuoropäivillä Tampereella 8.–10.4.

(takaisin matkoihin)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Perjantaiaamuna 8. 4. hyvissä ajoin lähdimme Pohjolan Matkojen bussilla 14 lauluflikan, 18 fröökynän, 3 huoltajan (Anna Tilvis, joka valittiin myös matkanjohtajaksi, Leena Kiuru ja Marketta Suhonen) ja kuoronjohtaja Ahti Seppin voimin Tampereelle edustamaan oululaista nuorisokuoro-osaamista. Noin 6,5 tunnin matka sujui ongelmitta 2 pysähdyksen taktiikalla; Pyhäjärvellä piipahdimme ABC -liikenneasemalla ja Jämsän lähistöllä söimme tosi maittavan ja monipuolisen lounaan, jonka Erja oli ennakkoon meille järjestänyt.

Klo 16 jälkeen saavuimme ensimmäisten joukossa Tampereen Lyseon lukiolle. Saimme tarvittavat rekvisiitat kuten kuoropäiväpinssit, jotka olivat samalla pääsylippumme eri tapahtumiin. Majoituttuamme 3 eri luokkaan 3 eri kerrokseen siirryimme läheiselle Tampereen Yhteiskoulun lukiolle (TYK), jonne suurin osa tapahtumista oli keskitetty. Siellä kuorolaisia odotti yhteinen äänenavaus ja lauantain kirkkokonsertin yhteisnumeroiden, Lasse Heikkilän säveltämän ja sanoittaman Täällä Pohjantähden alla ja Juha Holman säveltämän ja Risto Kormilaisen sanoittaman Surffienkelit harjoittelu. Koululla jaetun iltapalan jälkeen, (pillimehu, sämpylä ja hedelmä), oli aktiivisista kuorolaisista muodostetun Nuorten Tiimin järjestämän ohjelman vuoro. Siihen kuuluivat mm. Ponileikki ja Pingviinileikki ja kaikkien kuorolaisten omat esittelyt pienemmissä, värien mukaan jaetuissa ryhmissä. Leikkien tarkoituksena oli tutustuttaa eri kuorojen laulajia toistensa kanssa.

Järjestetyn ohjelman jälkeen lava oli vapaa ja myös Fröökynät kantoivat kortensa kekoon esittämällä Beatles-potpurin Ahtin säestämänä.  Muita esiintyjiä olivat mm. Pirkanpoikien isojen poikien ryhmä, Kameleontti-kuoron ryhmä, 6-vuotias pikkupoika, joka lauloi afrikkalaisen tuutulaulun ja 9-vuotias räppäri, joka esitti oman kappaleensa. Majoituskoululle palailimme iltaohjelman jälkeen klo 22 jälkeen, klo 23 ohjelman mukaan alkoi hiljaisuus.

Lauantain aikataulu oli melko tiivis. Aamupalan jälkeen siirryimme taas TYK:lle, jossa oli yhteinen äänenavaus ja yhteisnumeroiden harjoittelua Juha Holman kanssa. Sitten olivat vuorossa klo 10.15–11.30 erilaiset työpajat. Osa isommista fröökynöistä osallistui  Complete  Vocal  Technique -opetukseen ja osa kevyen musiikin popmusiikkiaiheiseen työpajaan, johon myös lauluflikat  ja  jotkut huoltajat osallistuivat.

Omalla majoituskoululla nautitun lounaan jälkeen huoltajille oli järjestetty omaa ohjelmaa. Vox Aurean kuoronjohtaja Sanna Salminen piti mielenkiintoisen luennon musiikin vaikutuksesta yksilön ja yhteisön hyvinvointiin. Kuorolaiset taas osallistuivat klo 12.30–13.45 kevyen musiikin jazz-aiheiseen työpajaan. Klo 14–15.15 oli viimeisten työpajojen vuoro. Pienemmät kuorolaiset ja osa isoistakin osallistui todellisen ääni- ja rytmitaiturin, Rudirok- nimisen artistin pitämään beatboxing-opetukseen. Hän näytti mm. miten hokemasta PUPU-TIPU-KAPU, TIPU-KAPU-KAPU saadaan vokaalit pois jättämällä ja lisäämällä TI-päätteitä oikeisiin kohtiin oikeaa beatboxausta. Esitys oli todella viihdyttävä ja hauska.

Työpajojen jälkeen oli jälleen ruokailu.  Sitten olikin jo kiire vaihtamaan esiintymismekot päälle ja lähdettävä Tampereen Tuomiokirkkoon soundcheckiin, joka Fröökynöille oli varattu klo 16.49–16.56. Lisäksi yhteisnumerot käytiin vielä kerran yhdessä läpi. Varsinainen konsertti alkoi klo 18 ja siinä esiintyivät Fröökynöiden lisäksi 8 muuta kuoroa, mm. Fermaatti -kuoro Kalajoelta, Cantus Michaelis Mikkelistä, Kameleonttikuorot Espoosta ,Vox Aurea Jyväskylästä,  ainoa Poikakuoro Pirkanpojat Tampereelta ja Nuorisokuoro Sympaatti  Tampereelta. Fröökynät esittivät Ann Saethren Gloria, Ahti Sonnisen sovittaman hengellisen sävelmän Koska valaissee kointähtönen ja yhdessä Lauluflikkojen kanssa eteläafrikkalaisen kansanlaulun Dubula, johon kuului myös Fröökynöiden itse kehittelemä koreografia. Viimeiseksi kaikki kuorot lauloivat 2 yhdessä harjoiteltua kappaletta, joista varsinkin Täällä Pohjantähden alla oli hyvin vaikuttava noin 400 laulajan esitys.

Konsertin jälkeen kiiruhdimme vaihtamaan siviilit päälle ja kävelimme TYK:lle iltaohjelmaa seuraamaan. Kuoronjohtajilla oli kaupungin vastaanotto Raatihuoneella, johon Ahti Sepp osallistui. Kuorolaisten iltaohjelma TYK:lla koostui Sympaatin ja Pirkanpoikien esityksistä. Jälkimmäisen hieno potpuri erilaisia poplauluja/iskelmiä, josta oli tehty oikeastaan pienoisnäytelmä, jäi varmastikin kaikkien mieleen yhtenä kuoropäivien kohokohtana. Hieman kummastusta ja närästystä fröökynöiden keskuudessa herätti se, että Sympaatti-kuoro esitti illalla Dubulan ja käytti fröökynöiden ja Ahtin kehittelemää koreografiaa. Heidän mielestään sympaattilaisten olisi pitänyt kysyä lupa ennen kuin esittävät Dubulan. Mahtaako laulukoreografioihin sitten olla tekijänoikeuksia, mene ja tiedä. Harjoitellun ohjelman lisäksi lavalla nähtiin loistavia nuoria laulaja- ja tanssijakykyjä. Lopuksi paikallinen DJ soitteli hittibiisejä ja vähän hitaampiakin. Innostuksesta johtuen nukkumaanmeno taisi vähän viivästyä suunnitellusta klo 23:sta.

Sunnuntaiaamu kului aamiaisen ja majoitusluokkien siistimisen merkeissä. Luokkien piti olla tyhjiä ja samassa kunnossa kuin annettaessa klo 9.30 mennessä. Kaikki luokat läpäisivät tarkastuksen ja pääsimme TYK:lle viimeiseen äänenavaukseen ja seuraamaan loppuhuipennusta, josta vastasivat Angelin tytöt joiku-aiheisella ohjelmalla. Klo 11.45 menimme taas lounaalle. Sen jälkeen pitikin jo kiirehtiä klo 13–13.30 soundcheckiin Pirkanmaan musiikkiopistolle, jossa oli yksi 3 erillisestä, eri puolilla kaupunkia pidettävistä konsertista. Tässä konsertissa esiintyivät Fröökynöiden lisäksi Nuorisokuoro Sympaatti Tampereelta.

Sympaatin esitettyä oman vaativan ja monipuolisen ohjelmistonsa, johon kuuluivat esim. Rajattoman Jussi Chydeniuksen ja Essi Wuorelan sovittama kansanlaulu Kaipaava, kuoron nimikappale Aulis Sallisen Sympaatti ja erikoisempi Annika Fuhrmannin Loitsu kateuksia vastaan, oli Fröökynöiden vuoro. Heidän heleä ja raikas sointinsa tuli oikeuksiinsa tässä idyllisessä konserttipaikassa, jossa oli erittäin hyvä akustiikka.  Fröökynät lauloivat ensin perinteisen Carl Michael Bellamanin On neitonen kaino, sitten kaksi svengaavampaa portugalinkielistä?? laulua; Martorell, Casals & Vila El Cant dels ocells ja C. Veloso: Samba em paz. Lauluflikat lauloivat 2 laulua; ensin Ahti Seppin sovituksen Riitta Korpelan laulusta Pilviharso ja sitten Ed Robertsonin  Dream a dream. Lopuksi Fröökynät ja Lauluflikat esittivät yhdessä Dubulan.

Onnistuneen konsertin jälkeen suuntasimme klo 15.30 kohti Oulua. Kuten menomatkalla pysähdyksiä oli 2, Jyväskylän jälkeen Hirvaskankaalla ja Pihtiputaalla, jossa söimme hampurilaisaterian. Väsyneinä, mutta onnellisina ja monta mukavaa kokemusta rikkaampana saavuimme perille Raattiin suurin piirtein ajatellun aikataulun mukaisesti klo 22.30.

Marketta Suhonen
huoltaja

Takaisin sivun alkuun